Η συμβουλευτική γονέων βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα του παιδιού τους, αλλά και να το δουν σαν μία ιδιαίτερη αναπτυσσόμενη οντότητα με τις δικές του ξεχωριστές ψυχικές συγκρούσεις. Στη συμβουλευτική θα ακουμπήσουν την ανησυχία και την αγωνία που κάποιες φορές μπορεί να νοιώθουν για το παιδί τους καθώς και για τη σχέση τους με αυτό. Έτσι θα ενισχύσουν τη σχέση τους μαζί του, καθώς και τη γονεϊκή τους λειτουργία. Αν το παιδί τους βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία θα βοηθηθούν να την υποστηρίξουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Πολύ συχνά, το συναίσθημα, η συμπεριφορά, καθώς και οι δυσκολίες που μπορεί να εκδηλώσει ένα παιδί επηρεάζονται και επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση των υπολοίπων μελών της οικογένειάς, τις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και τη λειτουργικότητα της οικογένειας στο σύνολό της. Συχνά, οι συμπεριφορές ενός παιδιού μπορεί να μοιάζουν ακατανόητες, να στενοχωρούν, να θυμώνουν και να οδηγούν τους γονείς να αισθάνονται πελαγωμένοι, αβοήθητοι και ανήμποροι. Σαν αποτέλεσμα επιβαρύνονται οι σχέσεις ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς και ανάμεσα στα αδέρφια, αλλά και η ίδια η σχέση του γονεικού ζευγαριού.
Η συμβουλευτική των γονέων μπορεί να λειτουργήσει ως ένας χώρος σκέψης και κατανόησης των συγκρούσεων, των συμπεριφορών και των δυσκολιών του παιδιού . Ένας χώρος όπου οι γονείς, με επίκεντρο το παιδί τους, μπορούν να εμπιστευτούν τον θεραπευτή και να ακουμπήσουν τα δύσκολα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους . Επιπλέον, να κατανοήσουν τις δικές τους συμπεριφορές και στάσεις, και το κατά πόσο μπορεί αυτές να επηρεάζουν τις δυσκολίες του παιδιού και τη σχέση τους μαζί του.
Δεν είναι σπάνιο η ίδια η ψυχοθεραπεία του παιδιού να διακινεί προβληματισμούς και ανησυχίες στους γονείς. Ενδέχεται να αναδυθούν απορίες σχετικά με τη λειτουργία της ψυχοθεραπείας, τις ικανότητες του θεραπευτή, τον τρόπο με τον οποίο η ψυχοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με το παιδί τους, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας. Μέσα από τη συμβουλευτική οι γονείς θα υποστηριχθούν ώστε να λειτουργήσουν βοηθητικά στη θεραπεία του παιδιού τους και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της. Η συμβουλευτική εργασία των γονέων, ειδικά για τους γονείς των παιδιών που βρίσκονται σε ψυχοθεραπεία, χρειάζεται να γίνεται σε τακτική βάση και με θεραπευτή διαφορετικό από εκείνον του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο θεραπευτές συνεργάζονται μεταξύ τους. Σε ειδικές περιπτώσεις , μπορεί να επιλέξει ο θεραπευτής του παιδιού να εργάζεται συμβουλευτικά και με τους γονείς. Εναλλακτικά , μπορεί στην καθημερινή κλινική πρακτική να υπάρξουν και πλαίσια για ομάδες γονέων με συμβουλευτικό προσανατολισμό.