Περίληψη και σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας


“Κλινική εργασία και ψυχοθεραπεία σε μια δομή εφήβων υψηλού ρίσκου στο Enfield του Λονδίνου: ζώντας και δουλεύοντας στα όρια την εποχή του Covid-19”

Περίληψη:

Στην ομιλία της η Μαρία Παπαδήμα θα παρουσιάσει κάποια χαρακτηριστικά της κλινικής ‘SAFE’ του Λονδίνου, η οποία απευθύνεται σε εφήβους με συμπεριφορές υψηλού ρίσκου. Αναδεικνύονται στοιχεία όπως η σύνθεση της ομάδας εργαζομένων, η σημασία της ομαδικότητας στην υποστήριξη των οικογενειών, και η ιδιαίτερη εννοιολόγηση του “ρίσκου”, όπως έχει αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια στην κλινική.

Θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ψυχοθεραπευτική εργασία μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο παρουσιάζοντας κλινικό υλικό, τόσο από μια μακροχρόνια θεραπεία όσο και από μια σύντομη θεραπευτική παρέμβαση.

Τέλος, θα αναφερθεί σε ιδιαίτερα κλινικά διλήμματα που μας έχει θέσει η πανδημία την τελευταία χρονιά, σχετικά με την υποστήριξη ευάλωτων εφήβων με συμπεριφορές υψηλού ρίσκου, και των οικογενειών τους σε ένα τραυματικό πλαίσιο.

Έτσι καταγράφονται κλινικά, προσωπικά και κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που έχουν αναδυθεί από το πολυεπίπεδο τραύμα της εποχής μας.

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Μαρία Παπαδήμα είναι ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχοντας ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην ψυχανάλυση (MSc στις ψυχαναλυτικές σπουδές στο UCL & PhD στο University of East London) συνέχισε την εκπαίδευση της στο IPCAPA (British Psychotherapy Foundation). Έχει ιδιαίτερα μελετήσει (και ως αντικείμενο του διδακτορικού της) το τραύμα ως ψυχαναλυτική και κοινωνικοπολιτική έννοια, εξετάζοντας κριτικά την κεντρική θέση που έχει πάρει η έννοια του τραύματος μέσα στην ψυχανάλυση τα τελευταία χρόνια υποκαθιστώντας την έννοια της σεξουαλικότητας. Eργάζεται τα τελευταία χρόνια σε μια κλινική για εφήβους με συμπεριφορές υψηλού ρίσκου στο Enfield του Βόρειου Λονδίνου, στο πλαίσιο του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ εργάζεται και ιδιωτικά με εφήβους και γονείς.

Εκτός από την κλινική της δουλειά, η Μαρία Παπαδήμα διδάσκει για τον Freud και τον Ferenczi στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του British Psychotherapy Foundation, και είναι επίσης συντάκτρια του Journal of Child Psychotherapy.