Λίγα Λόγια για την Όλγα Πανοπούλου Μαράτου


Η δυσάρεστη είδηση μας έπιασε απροετοίμαστες, μας πάγωσε, μας βύθισε σε θλίψη. Η αγαπημένη μας Όλγα Μαράτου, κλινική ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εταιρείας μας και της ΕΨΕ έφυγε από κοντά μας. Νομίζω ότι όλα τα μέλη της Εταιρείας γνωρίζαμε την Όλγα Μαράτου μέσα από τη διδασκαλία της και την εποπτεία που μας προσέφερε, τη δυναμική της παρουσία στα συνέδρια και σε όλες τις συνομιλίες που αφορούσαν την ψυχανάλυση.

Το πάθος της για την ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας της. Αυτό το πάθος σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή επιστημονική της κατάρτιση στην ψυχανάλυση και στην αναπτυξιακή ψυχολογία- τα δύο κύρια πεδία ενδιαφέροντός της- (δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι είχε υπάρξει βοηθός του Piaget!) την οδήγησαν σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, όπως την επιστημονική ευθύνη στο «Περιβολάκι», θεραπευτική μονάδα ημερήσιας περίθαλψης για παιδιά με σοβαρές πρώιμες διαταραχές της ανάπτυξης (παιδικές ψυχώσεις), ή το συνδυασμό της ψυχαναλυτικής και της κλινικής ματιάς στα μαθήματα που εισήγαγε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μέσα από αυτούς τους πολλαπλούς ρόλους απέκτησε μαθητές και μαθήτριες που κοντά της άρχισαν την πορεία τους σε αυτούς τους ενδιαφέροντες κόσμους. Πράγματι, θεωρούμε τους εαυτούς μας μαθήτριές της και γι’αυτό η απώλειά της μας θλίβει τόσο.

Η Όλγα Μαράτου υπήρξε μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα (σε εποχές που αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο) που δεν δίσταζε να εκφράζει την άποψή της, ακόμα και αν αυτή είχε αιχμές. Ίσως πολλοί/ές να γνωρίζουν μόνο αυτή την πλευρά της. Εμείς όμως θα θέλαμε να καταθέσουμε την δική μας εμπειρία μαζί της: πόσο δοτική ήταν, πόσο μας υποστήριζε, μας ενθάρρυνε, μας κατεύθυνε με αγάπη και ενσυναίσθηση και καμάρωνε για την πρόοδό μας σε όλα τα επίπεδα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Κυρίως, πόσο γενναιόδωρη ήταν. Θα υπάρχει πάντα στη σκέψη μας με ευγνωμοσύνη. Η δουλειά μας με τα παιδιά και τους/τις εφήβους φέρει κάτι από τη δική της υπογραφή.

Νατάσσα Καρακουλίδου & Λήδα Αναγνωστάκη