Ίδρυση και στόχοι της ΕΕΨΨΠΕ

logo1Η Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1991. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy, EFPP), στην οποία και συμμετέχουν εκπρόσωποι της εταιρίας. Από την ίδρυσή της, η Εταιρία εφαρμόζει πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πληροί τους όρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Επίσης επιδιώκει και αναπτύσσει δεσμούς με αντίστοιχες εταιρίες άλλων χωρών.

Ο βασικός στόχος της Εταιρίας είναι να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός οργανισμός, παρέχοντας εκπαίδευση που να συνυφαίνει την ψυχαναλυτική θεωρητική γνώση με την κλινική εμπειρία. Η κατάρτιση ικανών ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτών παιδιών και εφήβων πιστοποιείται με τον αντίστοιχο επιστημονικό και επαγγελματικό τίτλο μετά από εντατική πενταετή εκπαίδευση.

Περαιτέρω στόχοι της εταιρίας είναι:

 • Nα προωθεί την επιστημονική σκέψη και έργο
 • Nα αναπτύσσει την κλινική έρευνα στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
 • Nα παρέχει εποπτείες σε μονάδες ψυχικής υγείας που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
 • Nα προάγει την ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ως αποτελεσματική μέθοδο παρέμβασης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Δραστηριότητες

Εκτός από την βασική λειτουργία της εταιρίας που είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτών παιδιών και εφήβων, άλλες δραστηριότητές της είναι:

 • Σεμινάρια ευαισθητοποίησης στην κλινική ψυχοδυναμική σκέψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας
 • Διοργάνωση και συνδιοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διημερίδων
 • Συμμετοχή μελών της εταιρίας σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
 • Έκδοση (από το 1999) του περιοδικού «Παιδί και Έφηβος»
 • Δημοσιεύσεις εργασιών μελλών της εταιρίας σε ελληνικά και ξένα περιοδικά
 • Συμμετοχή μελλών της εταιρίας σε ερευνητικά προγράμματα.

Περιοδικό «Παιδί και Έφηβος»

Tο περιοδικό Παιδί και Έφηβος, Ψυχική Υγεία και Ψυχοπαθολογία εκδίδεται από την άνοιξη του 1999, δύο φορές το χρόνο, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με τα παιδιά και τους νέους από θεωρητική, κλινική, ακαδημαϊκή και ερευνητική σκοπιά. Έχοντας ως κύριο άξονα την ψυχαναλυτική προσέγγιση, φιλοδοξεί να καλύψει έναν ευρύ τομέα κλινικών, θεωρητικών και ερευνητικών άρθρων που αναφέρονται στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, την ψυχική ανάπτυξη, την κλινική ψυχολογία, την ψυχοπαθολογία, την παιδοψυχιατρική, την ψυχοπαιδαγωγική. Μέσα από το πρίσμα της ψυχοδυναμικής κατανόησης, δημοσιεύονται άρθρα που αναλύουν σε βάθος ένα ειδικό θέμα, καθώς και ανασκοπήσεις, ερευνητικές εργασίες, κλινικές παρουσιάσεις, βραχείες δημοσιεύσεις και άρθρα που προωθούν τον διάλογο ανάμεσα στην ψυχανάλυση και στις βιολογικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Περισσότερα.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πενταετές και διακρίνεται σε δύο κύκλους.

 • Έναν πρώτο διετή κύκλο, όπου δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη της ψυχαναλυτικής σκέψης ως θεωρίας και κλινικής πράξης. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν και εμπλέκονται σε σεμινάρια παρατήρησης βρέφους.
 • Έναν δεύτερο τριετή κύκλο, με έμφαση στην ανάπτυξη της γνώσης και των δεξιοτήτων για τη θεωρητική κατανόηση και τη θεραπευτική εφαρμογή της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων.

Περισσότερα.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Login

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×